A tények


Medgyesegyházán századunk első felére vezethető vissza a dinnye termesztésének hagyománya. Mára a városban e gyümölcs termelése vált a vezető mezőgazdasági ággá. Az ország dinnyetermésének 60%-át adja a település és környéke, a dinnyekivitelnek pedig fele származik a dél-békési, csanádi viharsarokból. Az elmúlt esztendőkben Medgyesegyházán soha nem látott méretekben termesztették a dinnyét.

 


A sztori


Medgyesegyháza ambiciózus polgármesterének, Dr. Nagy Bélának szavait annyira figyelik a médiák munkatársai, hogy poénjaiból is sikertörténetet kovácsolnak. Így történt ez a Dinnyefesztivál esetében is, ami 1995-ben indult útjára.

 

A polgármester baráti beszélgetésben vetette fel az ötletet, ami már másnap napvilágot látott a Blikk országos lapban. A helyi lakosság érdeklődéssel fordult mind a polgármester, mind a Művelődési Ház felé, hogy mikor is lesz a nagy buli. Mit volt mit tenni, ha már az újság is írt a Dinnyefesztiválról, meg kellett csinálni.

 


Előkészületek


A szervezés, mint általában minden ilyen jellegű munka, a Művelődési Ház lelkes dolgozóira hárult. Nagy elánnal beindult a szponzorok felkutatása, faxok és levelek jöttek-mentek, útjára indult a propaganda hadjárat. A szervezők hagyományteremtő szándékkal hívták életre a rendezvényt és az akkor meghatározott cél mind a mai napig helytálló.

 

 

Medgyesegyházán olyan háromnapos szakmai és kulturális fesztivált kívántak szervezni, melyen keresztül még a mezőgazdasági kultúra meghatározó értékei is megőrizhetők az utókor számára. Be kell vallani, nem volt kis feladat a dinnye termesztési módszereinek ismertetésétől kezdve a népi hagyományokon át felébreszteni a lakosság, az emberek tudatában a kulturális igényt. A fáradozás nem volt hiábavaló, hiszen a rendezvénysorozat országosan is a figyelem középpontjába került.

 


A Dinnyefesztiválról

 

A közönség számára ingyenes fesztiválok nyújtotta kikapcsolódás, szórakozás közelebb hozta az itt élő embereket egymáshoz, talán erőt is adott a termelőknek ahhoz, hogy felmerülő közös gondjaikra együtt találjanak megoldást. A szakmai előadásoknak már visszatérő vendégei vannak, neves előadók érkeznek a településre, hogy mindig újabb és újabb dinnyetermesztési szaktanácsokat adjanak a termelőknek.

 

 

A fesztivál elmaradhatatlan epizódja a játékos versengés, melyben van dinnyepakoló, dinnyesaccoló, dinnyeevő, ... verseny. A legjobb elnyeri méltó jutalmát, nagyszabású ceremóniával dinnyelovaggá ütik. A "legtökösebb dinnye" címre a gazdák már tavasszal elkezdik dédelgetni a fesztivál idejére óriásira növő dinnyéiket. A helyi kultúra képviselői, amatőrök, zenészek mellett a fesztiválon fellépnek a régió, a megye művészeti csoportjai színészektől kezdve a néptánc együttesekig. Nem kisebb hírességek szerepeltek az eddigi Dinnyefesztiválokon, mint Ihos József, Csala Zsuzsa, Nagy Bandó András. Az is hagyománnyá vált, hogy élő koncertek is beépülnek a programba. Mint pl.: Republic együttes, Somló Tamás, az Old Boys, Hevesi Imre, Hevesi Tamás, PA DÖ DÖ, Edda, Bikini, Deák Bill Gyula, Zanzibár, Vénus, Irigy Hónaljmirigy, V-Tech, TNT, Crystal, Tunyogi Rock Band, Cotton Club Singers, Takáts Tamás és még sokan mások léptek fel több ezres közönség előtt.

 

Programajánló

2017. Augusztus 04-05-06.

 

2017. augusztus 4. (péntek)
Amatőr könnyűzenei fesztivál 

 

13.30      Könnyűzenei fesztivált
               Megnyítja: dr. Hammer Ágnes
Egyéni és Társadalmi Felelősségvállalásért Alapítvány - kuratórium elnöke

13.50        Puskás Band

14.50      Blues Joy koncert
                 /Blues és Funky/
17.20      Colmena koncert
                 /Metal/
18.30     Termimámor koncert
                 /Alternatív Punk és Pop/
20.00     Mártone Netwörk koncert
                 /Pop-Rock/

 

22.00 Ocho Macho koncert 

 

2017. augusztus 5. (szombat).
17.30 TeakWon-Do bemutató
19.00 Reláció zenekar koncert
20.30 Oláh Gergő fellépése 
22.30 Margaret Island koncert 

23.50 Molnár Band együttes utcabál


2017. augusztus 6. (vasárnap)
16.00 Sztojka Tibi élőzenés műsora
17.30 Maxisan koncert

18.40 Hastánc
19.30 Con Moto koncert 
21.55 dr. Nagy Béla György polgármester záró beszéde
22.00 Hooligans koncert 

Korábbi évek fellépői

 

 

 

 

 

Városi Önkormányzat Medgyesegyháza
Támogatóink
Kiállítók

Elérhetőség

     
vebe.hu